נפיחות בטנית הינה תופעה מאוד נפוצה ומטרידה באוכלוסיה, אשר נגרמת מבליעת אוויר או מתהליך פירוק המזון במערכת העיכול ומלווה בתחושת כבדות .
מדובר בגזים שמצטברים במעיים ובקיבה , שלא יוצאים בדרך של נפיחה או בגיהוק.
במקרים מסוימים נפיחות בקיבה תלווה גם בכאבי בטן .
נפיחות יכולה להיווצר גם עקב גזים כלואים במערכת העיכול ,הנוצרים בעקבות תסיסה של מזון לא מעוכל . המצב מתרחש עקב פירוק לא מספק של המזון ע"י מערכת העיכול .
סיבות לנפיחות וגזים בקיבה:
עישון
צריכת מזון שומני / סיבים תזונתיים שלא מתפרקים טוב
דלקות מעיים שונות כגון כיב פפטי, גסטריטיס, היפוכלורידריה, דלקת רפידת הקיבה
סטרס וחרדה
מחלות כגון צליאק, אי סבילות ללקטוז
תסמונת המעי הרגיז – IBS
יציאות לא סדירות
נטילת אנטיביוטיקה והשפעתה על פלורת המעיים
בליעת אוויר שנשאר במעיים
רקע נפשי
הריון
אי סבילות ללקטוז
קנדידה
מהיבט רפואה הסינית , נפיחות בטנית מיוחסת לחולשה במרידיאן הטחול והקיבה , שמייצר הרבה לחות וליחה . תפקידו של הטחול לייצר אנרגיה המגיעה מהמזון ולהעבירה לחלקי הגוף ,אך עקב תפקידו הלקוי , נוצרת בבטן לחות וליחה ולפיכך נוצרת נפיחות בטנית.
חולשה במערכת העיכול יכולה להתלוות בסימפטומים כגון כאבי ראש, עייפות, חולשה ,כללית , כבדות , בחילות , חשק לישון לאחר הארוחה, לכן מומלץ לצרוך מזונות מבושלים היטב, מאודים . כמו כן , מומלץ להמעיט בצריכת מוצרי חלב עד לפתרון הבעיה וכמו כן , עדיף לצרוך מוצרים מחלב עיזים אשר קלים יותר לעיכול.
פתרונות מומלצים לנפיחות וגזים בקיבה:
שתיית מים וצריכת מזון באיטיות , ולעיסה מרובה
להימנע לשתייה קרה בזמן הארוחה
להימנע מעישון
להשתדל להימנע ממזונות חריפים , מטוגנים ומלאי שומן
להוסיף סיבים תזונתיים בהדרגה לצורך פריסטלטיקה תקינה, ולא לצרוך יתר על המידה בכל ארוחה
יש לאכול בסביבה שקטה ורגועה על מנת לעכל טוב יותר את המזון
לבצע פעילות ספורטיבית קצרה כשעה לאחר הארוחה
להשתדל להימנע מלעיסת מסטיקים וסוכריות בתדירות גבוהה
להימנע משתיית משקאות מוגזים
להימנע ממזונות קרים כגון גלידות, אוכל לא מספיק מחומם, גבינות ועוד
צריכת יוגורטים פרוביוטיים המכילים חיידקי מעיים הטובים
תוספי תזונה מומלצים: גסטרדין, פרוביוטיקה, L-גלוטמין של חברת " נאוה בריאות ואיכות חיים בע"מ "
טיפולי דיקור , צמחי מרפא - המחזקים את הטחול וגורמים לפעילות נכונה של המעיים .