חומצות אמינו לא-חיוניות
* חומצות אמינו לא חיוניות - חומצות אמיניות שמתקבלות מהמזון מתפרקות בגוף, ומהן מיוצרות חומצות אמינו חדשות
שהגוף מייצר ( אלאנין , ציסטאין, אספרגין, פרולין, חומצה גלוטמית, סרין , טירוזין , גליצין, חומצה אספרטית )
אלאנין (Alanine ) - זוהי חומצת אמינו הפשוטה והשכיחה מכלל החומצות , היא חומצת אמינו הידרופובית. כמו כן חומצת אמינו פנילאלנין היא הנגזרת של אלאנין , אך בעצמה מיוצרת מחומצת אמינו שנקראת חומצה גלוטמית .
חומצה זו חשובה ומשתתפת בשחזור הגלוקוז ( סוכר ) לאחר פעילות גופנית :
( הגלוקוז מתפרק בגוף והופך לאנרגיה --> חלק ממנו הופך לחומצת אמינו אלאנין --> ח.אמינו מגיעה לכבד במערכת הדם
--> בדם אלאנין הופכת חזרה לגלוקוז --> גלוקוז מגיע לשריר ושם מספק אנרגיה מחדש ).
ציסטאין ( Cysteine ) - חומצה אמינית לא חיונית , המכילה אטום גופרית ובכך הופכת לאנטיאוקסידנט . תפקידה גם בייצור קרטין החיוני לעור ושיער בריאים וציפורניים וכמו כן בייצור קולגן המעניק גמישות לעור.
ציסטאין נותן הגנה לקיבה ולמעיים מפני פתוגנים ומזיקים , ונותן הגנה טובה גם לכבד.
מקורות מזון : ברוקולי , ביצים , שום , פולי סויה, עדשים , חומוס, שעועית אדומה, אפונה
אספרגין ( Asparagine ) – נגזרת של חומצה אספרטית, לראשונה התגלתה ומוצתה מצמח האספרגוס ומכאן נלקח שמה.
אספרגין אחראי על העברת מידע לעצבים ומסייע בהתפתחותם ובכך מאזנת את מערכת העצבים. משמש כאחראי על העברתו של החנקן בגוף ולשמירה על איזון רמות האמוניה בגוף.
תפקידיה הנוספים : לסייע בייצור האנזימים ( זרזים) ,למנוע עייפות , ולחזק מערכת החיסון ע"י הגברת רמות הנוגדנים.
מקורות מזון: עוף, הודו , בשר בקר, אגוזים , ביצים, דגנים מלאים , סויה
פרולין ( Proline ) – חומצה אמינית לא חיונית שמסונתזת בגוף מגלוטמת . תפקידה לבנות ולשמור על העור, הגידים, רקמות, סחוסים, מפרקים ע"י ייצור הקולגן, כמו כן נמצאה כחיונית על שמירת שריר הלב , וריפוי פצעים .
בשילוב עם תה ירוק + ויטמין C + ליזין : מסייעים בעיכוב היצירה של גרורות סרטניות.
מקורות מזון : ביצים , מוצרי חלב, סויה, בשר, נבטי חיטה
חומצה גלוטמית ( Glutamic Acid ) – נקראת גם גלוטמת, מסונתזת מחומצות אמינו אחרות כגון ארגינין ואורניתין , ומשתתפת בתהליך יצירת גלוטמין . מהווה נוירוטרנסמיטור בגוף , החשוב לזיכרון ולמידה וליצירת GABA, מגבירה את תפקודי המוח, וגם קשורה למחלת הנפילה (אפילפסיה). כתוסף תזונה חשובה בטיפולים לבעיות התנהגותיות ובעיות אישיות .
מקורות מזון : ביצים , חלב ומוצריו , בשר, דגים
סרין ( Serine ) – חומצת אמינו שכיחה מאוד, מיוצרת בגוף מגלוקוז +חומצות אמינו גליצין / תראונין . על מנת שיהיה בכמויות מספקות בגוף יש לצרוך חומצה פולית, B3+B6
תפקידיה העיקריים : חיזוק מערכת החיסון , ייצור מעטפת התאים , מהווה חלק חשוב במיאלין העוטף את העצבים , תפקוד מאוזן של המוח ומערכת העצבים , תהליך חילוף חומרים תקין וייצור נוגדנים בגוף.
מקורות מזון : אגוזי מלך, בוטנים , קטניות, קמח חיטה, מוצרי חלב, בשר זרעים, שומשום
טירוזין ( Tyrosine ) – לא חיונית כיוון שהגוף מייצרה מחומצת אמינו פלילאלנין בעזרת זרזים . מהווה בסיס להורמון תירוקסין החיוני לתפקוד בלוטת התריס , תפקידיו הנוספים : שיפור מצב רוח ,טיפול בדיכאון ,משתתף ביצירת הורמונים המאזנים רמות המתח והחרדות . חסר בטירוזין יכול לגרום לתאבון מוגבר והעודף ממנו יגרום להיפך.
מקורות מזון : עוף , הודו, שקדים , אבוקדו , מוצרי חלב, גרעיני דלעת, סויה
גליצין ( Glycine ) – חומצה אמינית קטנה, פירושה מיוונית על שם המילה " גליקוס" = מתוק כמו גם הטעם שלה.
חיונית בטיהור הכבד –דטוקסיפיקציה. חשובה לפעילות התקינה של מערכת העצבים , כאשר הופכת ל"סרין " משמשת לזיכרון , ביכולתה למנוע התקפי אפילפסיה ע"י עיכוב מוליכים עצביים .כמו כן , מצויה בשרירים , רקמות ובעור.
גליצין מסייעת בויסות רמות הסוכר בדם .
שימושים כתוסף תזונה : לירידת סוכר בדם , אנמיה, מחלות כגון מניה-דפרסיה ובי-פולריות.
מקורות מזון : סויה , קטניות, בשר, שגים
חומצה אספרטית ( Aspratic Acid )- חומצת אמינו לא חיונית אספרגין הינה נגזרת של חומצה אספרטית. מצויה בעיקר במוח . עוזרת במניעת עייפות, טיהור של רמות אמוניה מהגוף, מחזקת את מערכת החיסון . משתתפת בהליך יצירת הפחממות ולכן ניתנת להמרה לגלוקוז במידת החסר.
מקורות מזון: אבוקדו , נבטים , אספרגוס, סלק,שיבולת שועל
כותבת - נטלי גולדין-בויום : קוסמטיקאית מוסמכת ומטפלת ברפואה סינית