כלי נירוסטה – כלים עשויים נירוסטה נמצאו כעמידים ויציבים בעת בישול , אל חשוב לבחור את הכלים האיכותיים ביותר , כפי שבוחרים הרופאים . צירוף מספרים 18/8 או 18/10 , שרשומים על גבי הכלים מציינים את יחס בין המתכות כרום וניקל בתוך הנירוסטה , כאשר מס' 18 מציין אחוז הכרום בכלי ומס' 8 או 10 אחוז הניקל . שתי מתכות הנ"ל חשובות למניעת חלודה בכלי הבישול ונותנות את הכובד לכלי והכלים קלים לניקוי .
חשוב להקפיד על מספר כללים בעת השימוש בכלי נירוסטה:
לאחר הבישול בסיר או מחבת, יש להעביר את התכולה לכלי מזכוכית כדי שהמזון לא יספוג את הטעם המתכתי .
להקפיד לא להשתמש בחומרי ניקוי הגורמים לשריטות , כיוון שכלים אלה פולטים אחוז גבוה יותר של מתכות מהמקובל. ניקל בכמות קטנה אינו רעיל , אך למי שאלרגי לניקל , אין להשתמש בכלי נירוסטה.
במידה והמזון שהכנתם נשרף בעת הבישול , יש לשים סודה או חומר אחר בסיר ולהשרות למשך 24 שעות ולא לשפשף במיידי .
2. כלים עשויים פלדת פחם - מדובר בווק או מחבתות להקפצה שטובים להכנת מזון כיוון שמפזרים חום באופן שווה בכלי, אך חשוב
לשטפם ולייבשם בסיום השימוש למניעת חלודה .
3. כלים מיציקת ברזל - מדובר בכלים המשמשים להכנת פנקייק, בלינצ'ס וירקות מוקפצים אך אינם מומלצים להכנת מרקים , או כל מאכל
חומצי אחר כיוון שמאכלים אלה סופגים את הטעם המתכתי מכלי הברזל ואינם נספגים טוב בגופנו.
כלים לא מומלצים :
כלים עם ציפוי טפלון – מדובר בכלי בישול שמונעים הדבקות מזון , אך כיוון שציפויי טפלון וסילברסטון נשרטים בקלות , שבבי הטפלון שמתקלפים נספגים לתוך המזון וכמו כן בטמפ' גבוהה משחררים גזים מסוכנים ומסרטנים לתבשיל בעת הבישול עצמו , כמו כן במידת שריטת הכלי משתחרר אלומיניום שגם רעיל לבני האדם.
במחקרים שבוצעו נמצאו חומרים מהם מיוצר הטפלון ,בדמם של תינוקות ולכן זה יכול לגרום לבעיות התפתחות , ובאנשים בוגרים חדירה
של חומרים לגוף,עלולה לגרום לבעיות פוריות ועוד.
המסקנה - להוציא את כלי הטפלון מהשימוש במטבח , ואם החלטתם להשאיר את הכלים , אז לבשל עם חלון פתוח ולא ליד חיות מחמד
או ילדים קטנים .
כלים מאלומיניום – מדובר בכלים עשויים אלומיניום , אשר מגיב עם המזון ומשחרר רעלים שעלולים לגרום לחוסר קואורדינציה, בעיות ראייה, אלצהיימר ועוד.
חשוב לשמור כלים מאלומיניום בתנאים מתאימים , כגון לא לבשל או לאחסן מאכלים חומציים בכלי ולא לשטוף עם חומרים שגורמים
לשריטות .
כיום קיימים כלים שעברו תהליך של ציפוי בתחמוצת אלומיניום , שלא מגיבים עם המזון ונשארים עמידים בפני מאכלים חומציים .
כלי פלסטיק - חשוב לבדוק את הוראות היצרן לפני השימוש בכלים עשויים פלסטיק כיוון שיש סוגים רבים ולא כולם איכותיים ומותאמים לשימוש לדוגמא במיקורגל .
חשוב לציין כי אין לאחסן מזונות חמים או מאכלים מייד בתום הבישול בכלי פלסטיק אלא לקרר לפני השימוש .
אסור לחמם מאכלים או לאחסן מאכלים בכלי פלסטיק שלא יועדו לכך.
נציין כי ככל שמוצרים מפלסטיק גמישים יותר כגון ניילון נצמד, כך רעילים יותר.
החומר שמשתחרר מכלי פלסטיק בעת מגע עם חום ושומנים הינו רעיל ועלול גרום לבעיות רפואיות רבות בכבד ובריאות .
מומלץ לאחסן בכלי פלסטיק מזונות יבשים , קרים ולא מזונות חומציים ושומניים .
כלי קרמיקה - כלים עשויים קרמיקה יכולים להיות בחירה מוצלחת , במידה ולא יכילו עופרת שהוגדרה כמאוד מסוכנת ורעילה לבני האדם .מספר מקרים של הרעלת עופרת וקדמיום אירעו עקב שתיית מיצים מכדי קרמיקה , הואיל וכמות קטנה של עופרת יכולה להיות קטלנית ורעילה. לכן בעת הייצור חשוב להדגיש על גבי הכלי קרמיקה באילו מקרים אינו מתאים לשימוש או אחסון , כמו כן לא להשתמש בכלים שהובאו מארצות שונות כגון סין או מקסיקו ללא בדיקתם ,כיוון שיכולים לזהם ולהרעיל את המזון.
לסיכום :
מומלץ לאחסן את המזון בכלים מזכוכית
יש להימנע משימוש בכוסות קלקר לשתייה חמה
יש לאוור את המטבח בעת הבישול
חשוב לבחור סירים עם ידיות שלא מתחממות בזמן הבישול
להימנע משימוש בחומרים או ספוגים שיכולים לגרום לשריטות
בדיקות מומלצות לגילוי מתכות כבדות ומינרלים שונים בגוף:
בדיקת שיער ו/או ציפורניים הבודקת 34 אלמנטים
בדיקת שיער ו/או ציפורניים הבודקת 56 אלמנטים
כדאי לבצע יעוץ מקדים עם מומחה לצורך אבחון וקביעת הצורך בבדיקה ספציפית.